
Aanmeldprocedure
Wanneer je wilt onderzoeken of Hamster Mieden de organisatie is voor de begeleiding van jouw kind in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, kun je contact met ons opnemen met jouw begeleidingsvraag. Graag geven we je een overzicht van de aanmeldprocedure zodat je weet wat je kunt verwachten.
- Meld je aan via het aanmeldformulier.
- Aan de hand van de begeleidingsvraag nemen wij telefonisch contact met je op. Tijdens dit eerste telefonische contact bespreken we globaal de hulpvraag en inventariseren we de basisinformatie.
- Vervolgens nodigen we jullie uit voor een kennismaking en rondleiding op onze leer- en zorgboerderij.
- Als deze kennismaking positief verloopt, vragen we het kind en ouder(s) om het intakeformulier in te vullen, en eventueel een diagnostisch onderzoek of ontwikkelingsperspectiefplan te overleggen.
- Onze orthopedagoog beoordeelt aan de hand van de ingevulde formulieren of wij de juiste begeleiding kunnen bieden.
- Als er geen belemmeringen worden geconstateerd, mag het kind een ochtend, middag of dag meedraaien om de sfeer te proeven en elkaar beter te leren kennen. Na deze kennismaking bespreken we de bevindingen en wordt beoordeeld of Hamster Mieden passende zorg kan bieden.
- Als de begeleiding definitief wordt bij Hamster Mieden, kunnen de overige formulieren uit de intakemap worden ingevuld en ontvangen jullie de digitale informatiemap van Hamster Mieden. We zullen samen de formulieren doornemen en ervoor zorgen dat alles compleet is. Tevens wordt er een persoonlijk begeleider aan jullie gekoppeld.
- Hamster Mieden regelt in samenwerking met Stichting Bezinnzorg de administratie. Het begeleidingsplan wordt samen met jullie afgerond, waarin onder andere de leerdoelen worden vastgesteld.
- Zodra de gemeente de toewijzing heeft verstrekt, maken we het begeleidingsplan definitief en ondertekenen we dit. Vanaf dan kan de begeleiding van start. Indien er nog geen plek beschikbaar is, wordt het kind op de wachtlijst geplaatst en zullen we contact opnemen zodra er ruimte is.
We zien ernaar uit om jullie te ontmoeten en samen te werken aan een fijne en passende begeleiding voor jullie kind.
In- en exclusiecriteria
Bij leer- en zorgboerderij Hamster Mieden streven we ernaar om een verantwoorde en veilige omgeving te bieden voor uw kind. Ons belangrijkste doel is het leveren van kwalitatief goede zorg. We hebben niet alle expertise in huis om aan de behoefte van iedereen te kunnen voldoen. Daarom maken we gebruik van zorgvuldige criteria om te bepalen welke kinderen wij begeleiding kunnen bieden.
Inclusiecriteria
Leer- en zorgboerderij Hamster Mieden biedt plek aan kinderen die op het moment van aanmelding tussen de zes en twaalf jaar zijn. De zorg wordt geboden aan kinderen met één of meer van de volgende problematieken:
- stoornissen in het autistisch spectrum;
- AD(H)D;
- hechtingsproblematiek;
- gedragsproblematiek;
- een licht lichamelijke beperking;
- een licht of matig verstandelijke beperking.
Exclusiecriteria
Om veiligheidsrisico’s zoveel mogelijk te voorkomen, hanteert Hamster Mieden een aantal exclusiecriteria. Kinderen die voldoen aan tenminste één van onderstaande harde exclusiecriteria, kunnen wij niet die zorg bieden die zij behoeven waardoor deze kinderen niet geplaatst kunnen worden:
- Kinderen jonger dan vijf jaar of die bij aanmelding dertien jaar of ouder zijn.
- Kinderen die vanwege een zware auditieve of zware visuele beperking (doofheid/blindheid) extra begeleiding op dat gebied nodig hebben.
- Personen met een Ernstig Verstandelijke Meervoudige Beperking (EVMB).
- Personen met een indicatie voor zorg binnen het gedwongen kader.
- Personen met een borderline persoonlijkheidsstoornis volgens de DSM-5
- Personen met een psychotische stoornis volgens de DSM-5.
- Personen waarbij een aanzienlijk risico bestaat op tentamen suïcide.
- Personen waarbij een milde, matige of ernstige stoornis in het gebruik van middelen is vastgesteld.
- Personen die vanwege een strafbaar feit een taakstraf hebben uitgevoerd of in jeugddetentie hebben gezeten.
- Personen die in het verleden een zedendelict hebben gepleegd.
- Personen met een (verleden van) Internet Gaming Disorder (IGD) volgens de criteria van de DSM-5.
Onze procedure
Zodra u het aanmeldformulier heeft ingevuld, wordt er onder andere gekeken naar deze criteria. Dit helpt ons om direct duidelijkheid te verschaffen of uw kind wel of niet kan worden ingeschreven. Als uw kind niet aan ten minste één inclusiecriterium voldoet of ten minste één exclusiecriterium heeft, zullen we dit direct met u communiceren. Ook zullen we deze informatie terugkoppelen aan de gemeente. Klik hier om zicht te krijgen op onze aanmeldprocedure.

Wachtlijst
Om de huidige wachttijden overzichtelijk te bekijken, ga naar Beschikbaarheidswijzer.nl. Voer “Hamster Mieden” in en je krijgt een gemiddelde wachttijd voor plaatsing. Een eerste kennismaking kan al eerder plaatsvinden.
Houd er rekening mee dat wachttijden variëren afhankelijk van de specifieke hulpvraag en de beschikbaarheid op door deelnemers gewenste tijden. Het kan dus zijn dat de werkelijke wachttijd langer of korter is dan op de Beschikbaarheidswijzer.nl wordt weergegeven. Als je meer informatie over de wachttijden wilt hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Financiën
Als Hamster Mieden zorgboerderij zijn wij aangesloten bij Stichting BEZINNZorg, die contracten heeft met omliggende gemeenten. Dit betekent dat de financiering van onze zorgverlening verloopt via Zorg In Natura (ZIN). Persoonsgebonden budget (pgb) is ook een optie.
Stichting BEZINNZorg (Boer en Zorg in Noord-Nederland) levert een bijdrage aan het helpen van kwetsbare mensen in de samenleving. Zij zorgen ervoor dat mensen met een zorgvraag op de beste plek terecht komen. Wij als Hamster Mieden zijn een van de aanbieders. Wij zijn erkend als aanbieders van kwalitatieve zorg en streven naar het bieden van de best mogelijke zorgervaring.

Risico-inventarisatie
Naast de in- en exclusiecriteria, voeren wij in Hamster Mieden een risico-inventarisatie uit tijdens of direct na het intakegesprek. Op basis hiervan beoordelen we samen met onze gedragswetenschapper of uw kind geschikt is voor onze zorgboerderij. We onderzoeken ook welke stappen nodig zijn om eventuele geïdentificeerde risico’s acceptabel te maken. Deze risicotaxatie wordt om de zes maanden herhaald en indien er veranderingen in de risico’s zijn. Onze gedragswetenschapper is nauw betrokken bij dit proces.

Veranderende risico’s
Bij leer- en zorgboerderij Hamster Mieden begrijpen we dat de ontwikkeling van uw kind niet stilstaat. Het kan gebeuren dat bij aanmelding geen enkel exclusiecriterium van toepassing is, maar dat dit in de loop van de tijd wel verandert. Ook kan het voorkomen dat de risico’s op een bepaald moment zo veranderen dat wij niet langer verantwoorde zorg kunnen bieden. Wanneer dit gebeurt, betrekken wij onze gedragswetenschapper erbij en kan de zorg voor uw kind op korte termijn worden beëindigd.

Uw kind is onze prioriteit
Bij Hamster Mieden willen we dat u zich als ouder gerustgesteld voelt, wetende dat we altijd de veiligheid en het welzijn van uw kind als onze hoogste prioriteit beschouwen. We streven ernaar om samen met u en uw kind een passende zorgomgeving te creëren waarin hij/zij kan groeien en bloeien.

Vroegsignalering
Om veranderingen in risico’s te signaleren, herzien we regelmatig de risicotaxaties.
Als we constateren dat we geen verantwoorde zorg meer kunnen bieden, gaan we in gesprek met u en uw kind, met de gemeente om op zoek te gaan naar een passende plek voor uw kind. We vinden het belangrijk om deze signalen op tijd op te pikken, zodat we samen kunnen zoeken naar een beter passende locatie.

Als herplaatsing nodig is
Als het verantwoord is, blijven we zorg bieden gedurende de periode dat er nog geen nieuwe plek is gevonden. We stellen daarbij wel een deadline, zodat we actief kunnen zoeken naar een betere plek. Natuurlijk gebeurt dit in nauw overleg met u en uw kind, de gemeente, en eventuele andere betrokkenen.

Ons team
Bij Hamster Mieden werken we met een betrokken en professioneel team, inclusief een gedragswetenschapper. Daarnaast hebben we samenwerkingsverbanden met andere gespecialiseerde zorgaanbieders.