
De visie van Thom op biologisch boeren: een balans tussen natuur en duurzaamheid
De visie van Thom op biologisch boeren: een balans tussen natuur en duurzaamheid
In een interview met Thom, onze gedreven biologische boer op Hamster Mieden, wordt duidelijk dat zijn visie op boeren verder reikt dan alleen het produceren van voedsel. Voor Thom begint alles bij de grond, zoals hij zegt “je kunt niet van asfalt en stenen eten”. Hij streeft naar een bepaald evenwicht, waarbij de kringloop centraal staat en alles in cirkeltjes moet kloppen.
Denk na over hoe je circulair boert
Thom kijkt kritisch naar boeren die alleen maar streven naar winst, omdat hij gelooft dat geluk niet afhangt van materiële bezittingen. Voor hem is het belangrijk om na te denken over wat er overblijft en hoe dit hergebruikt kan worden. Zo heeft hij recyclebare strobouw* muren in zijn stal en een staldak bedekt met sedum om regenwater op te vangen voor zijn dieren. Het draait om duurzaamheid en het voorkomen van afval. Zo stelt hij: “Als je wat maakt, moet je altijd nadenken over de vraag: blijft er ook iets over waar we niets mee kunnen? Als dat zo is, dan moet je een ander procedé bedenken. En dat kan wel, en het zal wel duurder zijn op de heenreis, maar per saldo is het goedkoper.”
Houd de kringloop in de gaten
Door de kringloop in de gaten te houden, zorgt Thom ervoor dat alles wat op zijn boerderij geproduceerd wordt, zoals de vaste mest uit de potstal dieweer terugkeert naar de bodem. Zo vertelt Thom enthousiast: “Onderin de potstal ligt een laag vaste mest van één, twee meter dik. Dat gooi je over je land heen, op de percelen waar je wilt maaien. Dan hoop je dat het genoeg regent en dat het bodemleven, de wormen, zeggen van: dit is lekker, wij krijgen eten! En die trekken de stront en stro in de grond. Als de wormen de stro mee de grond in nemen, krijg je bovendien meer lucht in de bodem en dat is ook goed voor het bodemleven.”
Thom benadrukt het belang van het bodemleven en de invloed van wormen in de bodem op de gezondheid van de gewassen. Zodebemesting, ook wel mestinjectie genoemd, wordt toegepast op plekken waar schapen en herten lopen, met aandacht voor het type stront dat gebruikt wordt om het bodemleven te behouden.
Stront is het goud van de boerderij
Thom’s aanpak van biologisch boeren is niet alleen gericht op het produceren van voedsel, maar ook op het behoud van de natuur en het creëren van een duurzame kringloop op zijn boerderij. Zijn visie toont aan dat er een balans mogelijk is tussen opbrengst en respect voor de natuur, waarbij de grond als basis dient voor alles wat groeit en bloeit. Thom benadrukt: “Stront is het goud van de boerderij”, wat symbool staat voor zijn diepgewortelde verbondenheid met de natuur en zijn streven naar een gezonde en duurzame toekomst op zijn boerderij.
Met zijn inspirerende verhaal en oog voor detail, laat Thom zien dat biologisch boeren meer is dan alleen een manier van produceren; het is een levenswijze die de harmonie tussen mens, dier en natuur weerspiegelt.
Wil je meer weten van onze werkwijze? Boek dan een struintocht met boer Thom via deze link.
*Strobouw is een methode waarbij strobalen in een vooraf gebouwd raamwerk op elkaar worden gestapeld. Afgewerkte strobaal muren kunnen onmiddellijk worden gepleisterd. Wel is belangrijk dat er een dak-oversteek van minimaal 1 meter en een fundering is van minimaal 40 cm hoog, aangezien de muren anders voor waterschade kunnen zorgen.